HET PARK

- BOBBEJAANLAND -

THE STORY

HET BEGON BEGIN JAREN 60

Het verhaal van Bobbejaanland is zéér opmerkelijk te noemen en niet in het minst omwille van de artiest, de zakenman, het brein, kortom de legendarische zanger-componist Bobbejaan Schoepen. Een ondernemer pur sang, maar vooral ook een familieman die aanzien kan worden als een visionair in de wereld van de attractieparken in Europa! Bobbejaan Schoepen genoot in de jaren 50 en 60 een enorme populariteit in binnen- en buitenland. Om dichter bij z’n familie te zijn bouwde hij z’n eigen theater, versterkte hij de entertainmentgedachte die in z’n genen zaten met attracties en zorgde voor een nooit eerder gezien levenswerk: pretpark Bobbejaanland. Schoepen was één van de allereerste artiesten in de wereld die z’n eigen theaterzaal bouwde. Een plaats voor iedereen die van muziek wilde genieten.

In 1959 kocht Bobbejaan Schoepen een drassig landgoed van ruim 30 hectare in het dorpje Lichtaart (Kasterlee), in de Antwerpse Kempen. Buren verklaarden de populaire zanger voor gek toen ze oppikten wat de plannen waren. Met veel inspanningen legde hij een deel van de grond droog en prompt opende hij een eigen theaterzaal voor ruim 1.000 mensen met aansluitend een ruim 2 kilometer lang strand waar mensen konden zwemmen en genieten van een dagje zon en vakantie in De Kempen! Op 31 december 1961 werd de theaterzaal officieel geopend door Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw, steun en toeverlaat Josée Jongen.

VAN THEATER TOT PRETPARK

In de beginjaren van Bobbejaanland was alles gericht op waterattracties en uiteraard de diverse muziekspektakels die plaatsvonden in het theater. Tal van artiesten en bands uit België, Nederland, Duitsland en verder, traden er op om naambekendheid te verwerven en een massapubliek te bereiken. Vanaf 1975 werd Bobbejaanland meer en meer een heus pretpark met schitterende attracties van over heel Europa. En dat trok ook publiek aan van over heel Europa. Met ruim 50 attracties en 400 medewerkers verwierf Bobbejaanland een toonaangevende positie in de Europese pretparkwereld. Bobbejaans vrouw Josée (een voormalig model en operazangeres) opende zelfs een museum met unieke werken van de Hopi-& Navajocultuur.

Sedert het begin van de jaren 90 stapten ook de kinderen van Bobbejaan Schoepen in de familiezaak en zetten ze de schouders onder het levenswerk van pap en mam. Onder impuls van één van de zonen, Jacky, die zich meer en meer opwerkte tot de drijvende kracht en ondernemer, werd het pretpark meer en meer een attractiepark met tal van spectaculaire nieuwe rollercoasters. Jacky werkte zich op tot CEO en met een onuitgegeven wilskracht en doorzettingsvermogen gaf hij het park een nieuw elan en een extra dimensie. Hij schuwde geen risico’s en blonk uit in innovatieve ideeën zoals een eigen windturbine voor de productie van alternatieve energie.

DE TOEKOMST

In 1999 werd er kanker vastgesteld bij Bobbejaan Schoepen. Ondanks dit vreselijke nieuws ging de man door met de verdere uitbouw van zijn levenswerk hetwelke wat resulteerde in een investering van liefst 12 miljoen euro in spectaculaire nieuwe attracties zoals de Typhoon en de Sledgehammer. Deze zorgden voor een nieuwe adembenemende belevenis in het populaire Bobbejaanland. In april 2004 besliste de familie om het park te verkopen, na meer dan drie jaar negotiaties. Parques Reunidos, een sterke Spaans-Amerikaanse holding met pretparken over de hele wereld, werd de uitverkoren partij die de toekomst van “het plezantste land” moest en zou verzekeren. Voor Bobbejaan Schoepen en z’n vrouw was het belangrijk dat de kinderen zorgenvrij konden terugblikken op hun carrière en levenswerk.

Bobbejaan Schoepen was de oprichter, de CEO, het creatieve brein en vooral ook de visionair die het park vanuit een moeras liet groeien tot wat het vandaag is! Zijn vrouw Josée is al die jaren de sterke vrouw achter de man geweest en ook de COO van het bedrijf, verantwoordelijk voor het operationele. Haar zus Louise (Wies) was de financiële kracht (CFO) en experte. Het succes van het levenswerk Bobbejaanland ligt in de uitzonderlijke samenwerking en het unieke vertrouwen dat het trio in elkaar had. De onovertroffen werkethiek en wil om de top te bereiken was ook terug te vinden bij drie van de vijf kinderen die in de jaren 90 actief waren in het park. De familie Schoepen was de laatste familie die een toonaangevend Belgisch pretpark in privéhanden hield. Bobbejaan Schoepen en z’n vrouw leefden tot aan hun dood in het park.

DE GOUDEN HERINNERINGEN ZIJN TERUG

Begin 2017 ontvouwde artist- en concertpromotor Hugo Foets zijn plannen om de nostalgische sfeer van toen in het legendarische park te laten herleven. Een transformatie van het park tot “een land van gisteren” oftewel “a land of yesterday” waarbij de mooiste herinneringen uit onze jeugdjaren zouden herbeleefd kunnen worden. De CEO van Bobbejaanland, Yves Peeters, was een believer van het eerste uur, verwelkomde en omarmde het unieke retrofestival hartelijk. De Schoepen Familie (Bob Myriam Jack Peggy Tom) werd geïnformeerd omtrent de plannen en draagden droegen het retroproject een bijzonder warm hart toe. Onder impuls van marketingmanager Peggy Verelst werden ruim 300 Bobbejaanlandmedewerkers klaargestoomd en die brachten eind augustus 2017 de wonderlijke sfeer van toen over, op meer dan 5.000 enthousiaste festivalbezoekers. Tal van podia over heel het park, nationale en internationale artiesten, een wonderlijke muzikale mix en sfeervolle decoratie zorgden ervoor dat de fantastische atmosfeer van toen helemaal terug was! Zoals Bobbejaan Schoepen zaliger het zou gewild hebben: “volks en populair entertainment voor jong en oud”.

Het opzet, de sfeer, de totaalbeleving werd tijdens de eerste editie in 2017 bijzonder gesmaakt door liefst 5.000 fans van het eerste uur. Vanuit alle uithoeken van België en zelfs van ver buiten de landsgrenzen genoten festivalbezoekers van de unieke combinatie van pretpark (met je festivalkaartje kan je ook op alle attracties) en festival. Iconische bands als The Troggs en The Rubettes, (komma) maar ook indrukwekkende soloartiesten zoals Ellen Foley en Frans Bauer passeerden de revue. Speciale tributes om de muziek van Elvis Presley of Roy Orbison te herdenken werden geprogrammeerd en in het theater waar het in 1961 allemaal begon reikte Jacky Schoepen de eerste Life Time Achievement Award uit. In 2018 en 2019 groeide het retrofestival uit tot “het mooiste retro-event van het jaar” en meer dan 10.000 bezoekers tijdens de laatste editie, voor corona het slot op “het land van yesterday” deed.

100% RETRO... FEEL YOUNG AGAIN

Vanaf dag één is er een chemie en uitzonderlijke samenwerking tussen het retrofestival en Bobbejaanland & z’n medewerkers. Met een focus op de jaren 60, 70 en 80 herleeft elk jaar weer “de muziek van toen” en voelen mensen zich 15, 25 of 40 jaar jonger…. gezien ze de tijd van toen herbeleven. Voor één dagje voelt iedereen zich jonger dan ooit! Om dat gevoel in de aanloop van het festival aan te wakkeren, te verstevigen en om de laatste updates te bezorgen van en rond het festival is er het 100% RETRO Radiostation / muziekkanaal. Sedert 14 februari met een internationaal tintje, presentatoren van over heel de wereld. Vanaf 21 juni met een tweede signaal, 100% RETRO BNL, met veel muziek uit België en Nederland en Nederlandstalige presentatoren.

Een unieke beleving in het park op 20 augustus 2022 en een al even fijne opwarming van nu tot dan met jouw muziek, de hits van jouw leven, 24/7, via 100% RETRO! Tune in… and feel young again!

GENIET VAN EEN MAGISCHE WERELD

Bobbejaanland is uitgegroeid tot een entertainmentplaats met meer dan 40 attracties en plezier voor jong en oud. Een belevenis voor wie jong is én wie zich jong voelt of wil voelen. De gelijkenis met het FEEL YOUNG AGAIN statement van 100% RETRO is compleet! Over heel het park tref je thematische zones aan die elk een eigen en verschillend verhaal hebben. Hou je van het avontuurlijke? Of van het uitdagende? Of wil jij een wildwaterervaring zoals nooit eerder ontdekt? Bobbejaanland heeft het allemaal!

Je stapt van het ene in het andere avontuur. Adventure Valley, Cowboy Town en Land of Legends… het zijn slechts enkele van de talrijke speciale en betoverende zones in het park. Een snelle hap zeg je? Of een uitgebreider heerlijk menu? Bobbejaanland heeft het allemaal in de talrijke drank- en eetgelegenheden. Jong of oud… groot of klein… Bobbejaanland zorgt voor de perfecte hap voor elke smulbeurt.

MEER DAN EEN ATTRACTIEPARK

Tijdens Halloween is Bobbejaanland omgetoverd tot werkelijk het mooiste spooky-land van Europa. Met spookhuizen, spoken, heksen en de meest tot de verbeelding sprekende uitvoeringen van alles wat met Halloween te maken heeft of kan te maken hebben. Het park zette als eerste pretpark de stap naar totaalbeleving tijdens Halloween en heeft daarmee reeds meer dan 15 jaar ervaring in dit vanuit Amerika overgewaaide fenomeen. Mis de Halloweenbeleving niet en boek je kaartje van zodra de ticketverkoop start.

Maar ook in de zomermaanden is het park een perfecte plek om met de hele familie op te zoeken. En na een dagje totaal-entertainment kan je in de souvenirwinkeltjes beslist een blijvende herinnering op de kop tikken. Op zaterdag 20 augustus zet het park de deuren open voor “het mooiste retrofeest van het jaar”. De hele organisatie achter 100% RETRO telt samen met de Bobbejaanland medewerkers af… om ook jou de mooiste dag van het jaar te bezorgen, boordevol vintage, golden memories, kortom 100% RETRO!